woensdag, juli 06, 2022

Agenda

LingeVocaal in Stadspodium GO

Op zaterdagavond 1 februari zong kamerkoor LingeVocaal een Amerikaans programma in Stadspodium GO Leerdam. Vanaf 20:30 uur reisde het koor met dirigente Marilou Krouwel door Noord- en Zuid-Amerika. Rob Witteveen speelde op accordeon enkele Braziliaanse en Argentijnse stukken.
Het programma opende met “Evening Rise”, een lied van Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika, waarin de avond valt. Vervolgens klonk er een eeuwenoude compositie uit Peru. LingeVocaal maakte niet alleen een reis door het continent, maar ook door de tijd: naast de muziek die al eeuwenlang wordt gezongen, klonken er ook meer recente liederen: Philip Glass heeft een prachtig lied gecomponeerd op een tekst van Leonard Cohen: “There are some men”. Het klassieke kamerkoor maakte ook een uitstapje naar een gevoelige popsong van Billy Joel. Verder zong het koor onder meer muziek van Gjeilo, een van oorsprong Scandinavische componist die tegenwoordig in Amerika woont, en muziek uit Venezuela en Argentinië.
Accordeonist Rob Witteveen vertolkt muziek van Zuid-Amerikaanse componisten als Villa-Lobos en Piazzolla.

Klik hier voor een fotoverslag van Peter van Meurs.
 
Wanneer: za 1 februari 2020, 20.30 uur
Waar: Stadspodium GO, Leerdam
Toegang: €12,50 incl. koffie of thee

––––

Mei concert

Op zaterdag 18 mei zong kamerkoor LingeVocaal in de kerk te Kedichem een programma met muziek passend in de maand mei. Het koor stond onder leiding van Marilou Krouwel en kreeg medewerking van organist Jaap den Besten. Hij speelde mooie solo-werken van de Engelse componisten Francis Jackson en John Stainer en begeleidde het koor in prachtige antifonen van Herman Strategier. Van deze Nederlandse componist klonken ook Miniaturen voor dwarsfluit, uitgevoerd door Marilou Krouwel. Het koor zong verder onder meer geestelijke en wereldlijke muziek van Engelse en Scandinavische componisten. Zo klonk “Ave maris stella” van Edvard Grieg en frisse lente-liederen van de Deense componist Knud Jeppesen. Ook werden er kleurrijke liederen uit de Engelse Romantiek gezongen.

Klik hier voor een fotoverslag van Peter van Meurs.
 
Wanneer: za 18 mei 2019, 20.00 uur
Waar: Hervormde Kerk, Kedichem
Toegang: €10,- incl. 1 consumptie

––––

Kerstconcert "Een kint gheboren" LV 181216 poster LR

Op woensdag 19 december zong kamerkoor LingeVocaal met dirigente Marilou Krouwel vanaf 20:00 uur sfeervolle kerstliederen in de Lutherse Kerk aan de Nieuwstraat te Leerdam. De koorzang werd afgewisseld door klassiek gitaarspel van Kees Walravens. Deze professionele gitarist voerde een prachtig programma uit met onder meer het gevoelige “Lagrima” van de Spaanse componist Francisco Tarréga en kleurrijke werken van de Braziliaanse componist Heitor Villa Lobos.
LingeVocaal klonk nu eens ingetogen in een lied als “Entre le boeuf”, dan weer vreugdevol in de bekende Engelse melodie “Ding dong merrily on high”.

Wanneer: wo 19 december 2018, 20:00 uur
Waar: Lutherse Kerk. Leerdam
Toegang: €7,50 incl. 1 consumptie

––––

LV 181027 poster LR

MUZIKALE ONTMOETINGEN

Op zaterdagavond 27 oktober had kamerkoor LingeVocaal uit Leerdam strijkersensemble Jetset en sopraan Linda Vink uitgenodigd voor een bijzondere, muzikale ontmoeting. In de mooie akoestiek en sfeervolle ruimte van de hervormde kerk in Heukelum voerden koor, orkest en soliste een prachtige cantate van Felix Mendelssohn Bartholdy uit: Wer nur den lieben Gott lässt walten. Mendelssohn, een componist uit de Duitse Romantiek, was een groot liefhebber en kenner van de muziek van Bach en die invloed is in deze cantate zeker terug te horen. Bij “Duitse Romantiek” denkt men naast de naam Mendelssohn ook al snel aan Johannes Brahms. Van beide componisten zong LingeVocaal, met dirigente Marilou Krouwel, een aantal a capella liederen die veelal in het teken staan van de herfst: kleurrijke klankschilderingen. Ook zong het koor enkele geestelijke liederen van Mendelssohn die mooi aansloten bij de cantate.

Meer Mendelssohn werd tijdens dit concert uitgevoerd door sopraan Linda Vink en strijkersensemble Jetset. Zij ontmoetten elkaar in hun vertolking van Salve Regina. Linda Vink studeerde in 2017 Cum Laude en tevens met hoogste normering af aan het Utrechts Conservatorium. Momenteel volgt zij aan dit instituut de masteropleiding bij Dobrinka Yankova.

Strijkersensemble Jetset staat onder leiding van Peter Elbertse en heeft een breed repertoire dat reikt van barok tot hedendaags. In dit concert had Jetset gekozen voor werken van Corelli, Albinoni en Vivaldi: energieke Italiaanse Barok. Een avond met verrassende ontmoetingen: van verschillende klassieke stijlen, van instrumentaal en vocaal….

Dit concert werd georganiseerd in samenwerking met Stichting vrienden van de Heukelumse kerk.
Klik hier voor enkele foto's van de avond (met dank aan Peter van Meurs).

Wanneer: 27 oktober 2018, 20:00 uur
Waar: Hervormde kerk, Heukelum
Toegang: €10,00

––––

LV 180324 Korenfestival poster v5

Glasstad Korenfestival

Op zaterdag 24 maart j.l. organiseerde LingeVocaal het Glasstad Korenfestival in de Bethelkerk te Leerdam. De deelnemende koren waren naast LingeVocaal mannenkoor Zang en Vriendschap, dameskoor Con Amore, popkoor The Voice en gemengd koor Non Solus. De avond begon om 20.00 uur. Zie hier foto's van de avond, van de deelnemende koren en het afsluitende Groot Glasstadkoor door Peter van Meurs.

Wanneer: zaterdag 24 maart 2018, 20.00 uur
Waar: Bethelkerk, Leerdam
Toegang: vrij

 ––––

CCE Kerstconcert2017 poster

Kerstconcert

Op 15 december verleende LingeVocaal medewerking aan het Kerstconcert in de H.H. Petrus en Pauluskerk te Everdingen. Op deze muzikale avond in het teken van het kerstfeest traden naast LingeVocaal, gemengd koor Da Capo uit Gorinchem op, solisten Linda Vink, sopraan en Timon van Velzen, bas bariton, Sanne Kers, trompet, Jaap den Besten, piano /orgel en het Ad Hoc Ensemble. De algehele leiding was in handen van Marilou Krouwel. Het kerstconcert werd gepresenteerd door Elita Zoer en werd verzorgd door de Culturele Commissie Everdingen. 

Wanneer: vrijdag 15 december 2017, 20.00 uur
Waar: H.H Petrus en Pauluskerk, Everdingen
Toegang: € 7,50
Zie voor hier voor foto's (met dank aan Peter van Meurs).

hofje  

––––

Concert "Zinderende zestiende eeuw"
Zaterdag 11 november gaf LingeVocaal een concert in Het Hofje van mevrouw van Aerden te Leerdam dat als thema "Zinderende zestiende eeuw" had.
Aan dit concert dat in samenwerking met het Hofje van mevrouw Van Aerden werd georganiseerd, werkte ook Helga Buitelaar, zangeres & multi-instrumentaliste, mee.
Het koor zong vnl. werken uit de zestiende eeuw met o.a. stukken van Orlando de Lassus en Josquin Desprez, psalmen van Sweelinck en een opwindend koorwerk van Fernandez.

Wanneer: 11 november, 20.00 uur
Waar: Het Hofje van mevrouw Van Aerden, Leerdam
Toegang: € 10,00 incl. 1 consumptie.

Zie voor hier voor foto's (met dank aan Peter van Meurs).

LV 1711 Poster v2

Over Helga Buitelaar
Na een studie fluit aan het conservatorium is deze multi-instrumentaliste en vocaliste letterlijk en figuurlijk gaan rondzwerven door muzikaal Nederland. Ze zong en speelde in verschillende folkformaties, schreef haar eigen kleinkunstprogramma, zong jazz, deed singer- songwriterconcerten, zong en floot in een metalband, deed de achtergrondkoortjes in een rockband en speelde in verschillende groepen middeleeuwse muziek (Slag ende Stoot en de Blauwe Schuyt). Op het moment staat Helga o.a. voor de klas als muziekjuf, schrijft en zingt voor Kleinkunst duo: Van Hemel en Hel. Ze zingt in de band Janis's Pearls een ode aan Janis Joplin en in een Skunk Anansie tributeband: Skinansie. Ze heeft een eigen nederandstalige folkband: De Vliering en speelt fluit en doedelzak in de band JHNNMN Ze is artistiek leidster van Zangwerkplaats Gorinchem waar meer dan 50 zangers van 5 tot diep in de 50 onder haar leiding zingen en presenteren.

GroteFoto LMZDEWRANa een studie fluit aan het conservatorium is deze multi-instrumentaliste en vocaliste letterlijk en figuurlijk gaan rondzwerven door muzikaal Nederland. Ze zong en speelde in verschillende folkformaties, schreef haar eigen kleinkunstprogramma, zong jazz, deed singer- songwriterconcerten, zong en floot in een metalband, deed de achtergrondkoortjes in een rockband en speelde in verschillende groepen middeleeuwse muziek (Slag ende Stoot en de Blauwe Schuyt). Op het moment staat Helga o.a. voor de klas als muziekjuf, schrijft en zingt voor Kleinkunst duo: Van Hemel en Hel. Ze zingt in de band Janis's Pearls een ode aan Janis Joplin en in een Skunk Anansie tributeband: Skinansie. Ze heeft een eigen nederandstalige folkband: De Vliering en speelt fluit en doedelzak in de band JHNNMN. Ze is artistiek leidster van Zangwerkplaats Gorinchem waar meer dan 50 zangers van 5 tot diep in de 50 onder haar leiding zingen en presenteren.

 

––––

Open Repetitiemiddag

LingeVocaal gaf een open repetitiemiddag op 7 oktober in Maranatha in de J. A. Burgersstraat 1, 4141 EL Leerdam.

Tijdens deze open repetitie kon u kennis maken met het koor LingeVocaal en onze dirigent Marilou Krouwel. Wij vonden het erg leuk dat u meezong maar natuurlijk kon u ook alleen luisteren en de sfeer proeven.

De toegang was gratis. Wij zorgden voor iets lekkers bij de koffie.

––––

3T3A3572b

Monumentendag 2017

Op 9 september, Monumentendag, zong LingeVocaal op verschillende locaties in de stad.
 We zongen oude muziek, passend bij de sfeer van Monumentendag.

U vond u ons om:
13.00 uur bij de Glasblazerij, Sundsvall 2, 4141 MP Leerdam
14.00 uur in de Grote Kerk, Kerkstraat 30, 4141 AX Leerdam
15.00 uur op het terrein van Het Hofje van mevrouw van Aerden, Huisgracht 67, 4141 AZ Leerdam.Voor meer foto's klik hier.

––––

Dubbelconcert met Bosch Blazers Ensemble

Op zaterdagavond 1 april 2017 en zaterdagavond 8 april hebben LingeVocaal & Bosch Blazers Ensemble samen een dubbelconcert gegeven in de Hervormde kerk van Heukelum en in de St.Lambertuskerk te Gemonde.

LingeVocaal, kamerkoor te Leerdam, zong onder leiding van Marilou Krouwel een programma met werken die veelal hun inspiratie vonden in de natuur. Zo werden liederen uitgevoerd van de Tsjechische componist Antonin Dvorak waarin heel beeldend het begin van het voorjaar werd bezongen. En in het Poolse lied “Szeroka Woda” zong het koor over de rivier die je gedachten mee laat stromen. Ook klonken er liederen van de Franse componist Saint-Saëns, onder meer over de stilte van de nacht.

Ook het Bosch Blazers Ensemble speelde werken uit Frankrijk: de mooie “Petite Symphonie” van Charles Gounod en de “Petite Suite” van Debussy. Het Bosch Blazers Ensemble wordt gevormd door 10 blazers en contrabas en staat onder leiding van Marnix van den Berg.

De blazers en zangers voerden samen twee werken van Gabriël Fauré uit: “Cantique de Jean Racine” en “Pavane”.

Klik hier voor een fotoverslag van de avond in Heukelum.

LV 1704 Poster v2a  LV 1704 Poster v2b

Toegang tot het ledenportaal